Tavoitteet – ja miksi niitä on syytä olla

Onko Sinulla määriteltynä selkeät tavoitteet? Mitä haluat olla, tehdä tai saavuttaa loppupäivän aikana, tässä kuussa, tänä vuonna tai onko Sinulla ehkä jo tavoite koko elämällesi?

Yllättävän monilla meistä ei ole selkeää suunnitelmaa elämässä etenemiseen. Tällöin pääosan ajastamme ainoastaan reagoimme eteemme tuleviin tilanteisiin. Tälle vaihtoehtona on kontrolloida elämäämme ja olla jatkuvasti luomassa seuraavia vaiheita. Kuinka voit saada mitään haluamaasi jos et voi selkeästi kertoa mitä haluat? Loppujen lopuksi elämämme on melko hyödytöntä jos meillä ei ole halua kehittyä ja saavuttaa jotakin uutta.

Selkeät tavoitteet auttavat meitä fokusoitumaan. Tiettyyn ajatukseen ja päämäärän keskittyminen antaa kuin huomaamatta tavoitteelle paljon energiaa. Lisäksi alamme uskoa asiaan entistä enemmän ja olemme tavoitteen toteutumisesta varmoja. Tämän seurauksena tavoitteella on myös hyvin suuri todennäköisyys ilmestyä elämäämme haluamallamme tavalla.

Jokaisen meistä on todellakin syytä asettaa itselleen selkeät tavoitteet. Konkreettiset ja käytännölliset tavoitteet muodostavat selkeän kokonaisuuden, johon energia on helppo keskittää. Tavoitteisiin on myös syytä sitoutua. Mikäli vaihdat päämäärää jatkuvasti, tilanne on hyvin lähellä samaa kuin mitään tavoitetta ei olisikaan. Luonnollisesti pitkälle tulevaisuuteen määriteltyjä tavoitteita yleensä joudutaan tarkastamaan useaankin kertaan. Esimerkiksi viiden vuoden kuluttua voit olla todella erilaisessa tilanteessa, niin oman kehityksesi kuin vaikka asuinpaikkasikin puolesta, kuin tänä päivänä – ja toivottavasti oletkin!

Tavoiteasetanta on hyvä tehdä paikassa, jossa saat varmasti olla omassa rauhassa ja keskittyä itseesi. Tavoitteiden pohtimisessa päiväuneksimisella on tärkeä rooli. Anna siis ajatuksesi lentää vapaasti, ajattele suuria ja mieti mitä aivan oikeasti haluat. Pohdi ainoastaan omasta puolestasi, älä sitä mitä muut perheenjäsenesi tai vaikkapa asiakkaasi ehkä saattavat haluta. Lisäksi ainakin osa tavoitteista voi hyvin olla yksityisiä eikä Sinun tarvitse kertoa niistä kenellekään. Muista, että kaikki lähellä olevasi eivät välttämättä pidä kaikista tavoitteistasi, ja siksi he saattavat tehdä mitä ihmeellisimpiä asioita estääkseen Sinua saavuttamasta niitä.

Hyvin usein vähättelemme itseämme ja turhaan rajoitamme tavoitteiden suuruutta. Saatamme kuvitella olevamme liian vanhoja, väärää sukupuolta, liian isoja tai pieniä tai aivan mitä tahansa vastaavaa. Kuitenkin jos meillä on kyky kuvitella mikä tahansa asia, voimme sen myös saavuttaa. Unohda siis kaikki rajoitteet ja mieti tavoitteet sen mukaan että kaikki on mahdollista!

Mitä selkeämmät tavoitteesi ovat, sitä helpompi niiden on tulla luoksesi. Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään tavoitteesi, sitä parempi. Ethän tilaa ravintolassakaan ”jotain kivaa josta pidän”, vaan kerrot tarjoilijalle hyvin tarkasti millaisen ruuan ja juoman haluat.

Tavoiteasetantaan osana kuuluu myös pohtia sitä, mitä asioita et enää halua tehdä, omistaa tai olla. Päästä siis reilusti irti vanhoista tavoista ja tarpeettomasta fyysisestä roinasta ja tee tilaa muutokselle!

Tavoitteiden asettamisen jälkeen vaaditaan tekoja. Tavoitteiden kirjaamisen ja niihin fokusoitumisen jälkeen tärkeänä tehtävänäsi on tarttua inspiroiviin ideoihin tai eteentuleviin tilanteisiin ja toimia!

Seuraavassa artikkelissa käymme läpi käytännön askeleet siihen, kuinka tavoitteet on syytä määrittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *